Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
DE VORBA CU ROMANI DE LA BOEING.

Ne imbarcam in masina. Traversam orasele Redmond, Belvuie si Settle. Ajungem in orasul EVERETT, la treizeci de minute nord de Seattle. Aici se afla un gigant al lumii moderne COMPANIA BOEING, fondata in 1916, de un renumit constructor de avioane, WILLIAM BOEING,  nascut la data de 1 octombrie 1881 in Detroit, decedat la 28 septembrie 1956 in Puget Sound.

Fabrica de avioane din Everett, este una dintre cele mai vechi si mai renumite producatoare de avioane din lume, care produce avioane inca din timpul primului razboi mondial si este mai mare decat  Disneyland Florida sau chiar si decat Palatul Versailles. Pentru un avion sunt necesare 6-7 luni de munca a sute de oameni si sase milioane de piese, unele fiind procurate din peste zece tari, printre care: Italia, Elvetia sau Japonia. Boeing este  un fabricant american de avioane civile si militare, organizat in doua divizii principale - Boeing comercial Airplanes si Boeing integrated Defense Systems.

Aici se fabrica: avioane militare, bombardiere, avioane cisterna, avioane de transport strategic, avioane speciale, avioane de lupta, precum si avioane civile, elicoptere (de atac si transport), avioane supersonice de pasageri si avioane experimentale. Fabrica se intinde pe o suprafata echivalenta cu 75 terenuri de fotbal si este  prezenta in 70 de tari din intreaga lume. Totodata este si un punct de atractie turistica, fiind vizitata de la deschidere de peste 3 milioane de vizitatori.

Informatii si curiozitati de la Boeing am primit de la romanii ce lucreaza aici, respectiv,  dr. ing. Gabriel Glavog si ing. Ionut Sava, coboratori de pe Copou - Iasi, ce lucreaza aici de ani buni si cunosc toate  randuielile casei. Deplasarea pe jos prin incinta fabricii este greoaie, asa ca se afla la dispozitia doritorilor sute de biciclete si scutere. Muncitorii isi pot aduce si copiii la munca, existand un centru de ingrijire si joaca pentru cei mici, asemanator cu o gradinita. In fabrica functioneaza un restaurant, cinci cafenele si locuri de dormit, atunci cand angajatii se simt foarte obositi.

Ne mandrim  cu  romanii de aici, deoarece se bucura de prestanta si sunt apreciati, dovedind ca vin din tara inventatorului Aurel Vlaicu.

 

Ioan si Lucretia Mititean.

0 comentarii10115 vizualizări02 august 2019
rss 2.0
rss 2.0