Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
SEATTLE, orasul cu locuitorii cei mai culti.

Orasul SEATTLE, din America de Nord, port si centru industrial, este cel mai mare oras  al statului Washington, cu o economie mereu infloritoare, un oras energic si orientat spre viitor in fruntea inovarii. Un oras american cunoscut in lume ca orasul culturii si a unui stil de viata usor, este si capitalul de cafea american, cu un bar de espresso pe aproape fiecare colt. 

       O excursie macar de o zi in acest oras ne indeamna la o plimbare cu barca sau feribotul  precum si atractii distractive cum ar fi Great Ferris Wheel. Orasul se mandreste cu un cadru magnific de munte, avand la est Piramida de Gheata a Parcului National Muntele Rainier, care se ridica din Muntii Cascade. Spre vest ne apar varfurile partial acoperite de zapada ale Parcului National Olympic, unde ne incanta padurea Hoh Rain, o comoara a naturii.

       Atractiile turistice prolifereaza zona, inclusiv aventurile muzicale din cadrul proiectului Experience Music, precum si lucrari de arta impresionante ca de exemplu Gradina si sticla Chihuly. Ne continuam activitatea cu cartea, vizitam librariile si bibliotecile, cautand cartea romaneasca. Ne-a impresionat Biblioteca Centrala, un Centru Cultural de exceptie cu structura din otel si sticla.

 

       Orasul, asezat pe malul Puget Sound, in traducere Golful Puget al Pacificului se afla la 174 km de granita cu Canada si are peste 500  mii locuitori, unde ploua foarte des, fiind numit de americani si orasul ploios sau orasul ploii.

       Romanii spun ca se traieste in Seattle destul de bine de vreme ce aici isi au sediul cele mai renumite companii ale lumii moderne - Microsoft-ul, Amazon-ul, Boeing-ul si multe altele ce asigura traiul atator oameni din toate colturile lumii.

       Centrul orasului e tare compact si este inconjurat de zgarie nori, este bine sistematizat, te orientezi rapid,  nu te poti pierde si gasesti cu usurinta orice adresa. Sistemul de transport urban e genial de simplu. Calatoriile nu se platesc tocmai spre a determina cetatenii sa lase masinile, pentru un oras mai verde, degajat si nepoluat. Am calatorit cu cel mai vechi tren din lume (monorail), un tren aerian cu o singura statie si costa doar doi dolari. Ne plimbam prin patria starbucks-ului si la fiecare colt putem servi o cafea buna si ieftina, in drumul nostru spre obiectivul dorit, spre simbolul orasului turnul Space Needle, unde de la inaltimea de 160 m admiram orasul avand un restaurant rotitor la 150 m cu o vedere atat de larga incat vedem nu numai majoritatea orasului, dar si imprejurimile - Muntele Rainer, Muntele Baker, Elliot etc, ce-ti ofera amintiri de neuitat.

 

       Traim cu credinta ca suntem meniti sa exploram pamantul, sa descoperim noi locuri, sa invatam despre lumea ce ne inconjoara. Plimbarea noastra prin acest oras este asemenea unei calatorii initiatice in care vom afla mai multe despre viata dar si despre, locuitori fiind orasul cu cel mai rapid ritm de extindere, cu o economie solida, ocupand locul 12 dintre orasele americane dezvoltate din punct de vedere economic. Datorita politicilor autoritatilor si a masurilor de incurajare si sustinere a economiei verzi este considerat cel mai destept oras american.

       Ne-am incarcat memoria pe langa Turnul Space Needle si cu alte obiective turistice cum sunt: Piata Pike, o piata publica cu vedere la Golful Elliott, deschisa la 17 august 1907, locul unde isi desfasoara afacerile micii fermieri, Farul Alki, un turn octagonal construit in 1913, prevazut cu un dispozitiv luminos, care semnalizeaza pe timp de ceata, Acvariul din Seattle, deschis in 1977, ce apartine de Departamentul de Parcuri si Agrement, Gradina Zoologica din Seattle ce se intinde pe o suprafata de 37 ha si detine 1090 exemplare de animale, Cartierul Fremont din Seattle, un orasel separat, anexat la Seattle in 1891, denumit "Republica Populara Fremont", Parcul Occidental din Seattle ce se extinde pe o suprafata de 2400 mp si este situat in Piata Pioneer, creata in anul 1971, plin cu oameni de afaceri, porumbei si turisti, Centrul Odysseu ce gazduieste expozitii  permanente, Parcul Green Lake, o rezervatie naturala pentru sute de specii de copaci si plante si o pista de alergare de 2,8 km precum si celebra Universitate ce o vom vizita intr-o alta zi, la fel si muzeele, colectiile de arta rafinata cu piese de pe tot cuprinsul globului, Muzeul de Arta Asiatica, expozitia de arta si cultura dedicata regiunii Asia Pacific, plus cele 18 parcuri si gradini importante raspandite prin tot orasul.

       Orasul Seattle, cu pasiunea sa pentru VERDE, atrage prin diversitatea sa etnica si culturala, prin oportunitatile oferite de zecile de mega -aspiratii ce isi au sediul aici dar si prin galeriile de arta, salile de concerte si restaurantele prestigioase de aici, cat si prin politetea cetatenilor, gradul de cultura si arta culinara. In 2005 Seattle a fost considerat orasul cu locuitorii cei mai culti printre care si un mare numar de romani. Se spune ca orasul ploii, este unul dintre putinele orase din America unde OAMENII CHIAR GANDESC, minte multa, diferita, pusa sa faca ceea ce stie mai bine.

 

 Ioan si Lucretia Mititean.

 

0 comentarii11123 vizualizări05 august 2019
rss 2.0
rss 2.0