Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
Catedrala ortodoxa din Seattle,"SFINTII TREI IERARHI", mama neamului romanesc.

Printre obiectivele propuse spre vizionare, de pe teritoriul american, s-a situat impunatoarea catedrala ortodoxa din Seattle,  o dovada  a succesului de care dispune comunitatea romaneasca de aici, atunci cand lucreaza la unison in sprijinul unui ideal  crestin.

       Sfanta Biserica a romanilor din Seattle isi are originile in anul 1980 cand un grup restrans de emigranti romani, dornici sa pastreze traditiile spirituale de acasa, s-au unit sub indemnul invataturilor biblice, intalnindu-se periodic in diferite locatii pentru rugaciuni de lauda si preamarire a celui de sus-Mantuitorul Iisus, care inca din frageda pruncie s-a aratat plin de dar, plin de adevar, plin de intelepciune si de putere dumnezeiasca cum de fapt s-a si dovedit.

       In 27 februarie 1988,  parintele misionar Gheorghe Calciu Dumitreasa de la Episcopia Vatra Romaneasca, s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din Seattle si impreuna au discutat posibilitatea infiintarii Misiunii Ortodoxe Romane din zona NW Pacific.

       Intalnirea a dat roade; romanii s-au dovedit tot mai uniti si interesati, asa ca a luat fiinta Misiunea Ortodoxa Romana "Sfiintii Trei Ierarhi" in prezenta parintelui Constantin Tofan, reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, un moment memorabil, inregistrat oficial ca o organizatie non-profit.

       Perioada care a urmat s-a caracterizat printr-o continua crestere a rolului misiunii  si a diversificarii activitatilor desfasurate, sub indrumarea parintelui Marin Oprea, urmat de parintele Petru Voin. Sfanta Liturghie se oficea o data la doua saptamani in unele locasuri cu o chirie modica la Biserica Ortodoxa Greaca si Rusa din Seattle.

       In anul 2006, Misiunea a devenit parohie numarand peste 500 de enoriasi, majoritatea abonati la revista crestina "Cuvintul". Venirea in anul 1998 a parintelui IOAN CATANA  originar din judetul Mures, a reusit sa atraga din ce in ce mai multi romani astfel ca la slujba de inviere din anul 2000 au participat peste 700 de enoriasi.

       S-au facut mari efortui pentru adunarea de fonduri spre inaltarea unui Sfant Locas. S-au  facut donatii, s-au sponsorizat diferite evenimente sociale, picnicuri cu traditionalii mititei, Balul Martisorului, Balul Toamnei, Ziua Internationala a Romaniei, revelioane si alte manifestari artistice, iar banii incasati s-au virat in contul bisericii. La inceput s-a cumparat o casa cu gradina, in care s-a amenajat un muzeu crestin-istoric, cu imagini din Romania.

       In vara anului 2001, am participat pe acest teren la un picnic organizat in onoarea Sfiintirii locului de Inaltare a Sfintei Biserici.

       Dupa cinci ani visul comunitatii ortodoxe romane din zona Seattle de a avea un lacas de cult a devenit realitate pe 31 octombrie 2015, cand s-a savarsit prima slujba in noua biserica din Mountlake Terrace. Proiectul a fost inspirat din arhitectura a doua biserici reprezentative pentru cultura si istoria romaneasca: Biserica Manastirii Putna, ctitorie si vatra de veci a lui Stefan cel Mare si Biserica Manastirii Sambata de Sus, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu. In vara anului 2018, in acest locas s-a prezentat cartea "Predicile" din duminicile de peste an a nasadencei Lucretia Mititean despre care a vorbit slujitorul domnului, preotul Ioan Catana care spune ca frumusetea trairii unei carti cu continut biblic este un ideal mai pretios precum aurul lumii.

       Comitetul de Doamne al bisericii functioneaza sub egida Asocitiei Reuniunii Femeilor Ortodoxe din America (ARFORA) si se implica si in actiuni de caritate, de cooperare in activitati spre consolidarea bazei bisericii.

       Biserica are o capacitate de 400 persoane si 102 locuri de parcare, o sala de mese cu 250 locuri, un foaier cu un spatiu romanesc autentic si unitar, birou pentru preot, doua sali de conferinte, o bucatarie spatioasa cu acces din parcare, doua sali de clasa pentru Scoala de duminica, Traista cu icoane - program duminical pentru copii si multe alte dotari ca un adevarat palat al culturii.

Biserica       din Seattle este un asezamant cu dubla  dimensiune cereasca si pamanteana, este viata noua a adevarului cu Hristos si in Hristos condusa de Duhul Sfant care este stalp si temelie a adevarului.

 

   Ioan si Luctretia Mititean

 

0 comentarii10528 vizualizări14 august 2019
rss 2.0
rss 2.0