Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
CU FERIBOTUL IN ORASUL - INSULA FRIDAY HARBOR DIN WASHINGTON.

Din orasul Redmond care ne gazduieste de catva timp, ne-am inrolat pe soseaua I5, am strabatut orasele: Kirkland si Bothell ajungand dupa doua ore, in orasul  Anacortes, in Vinerea Port a Insulelor San Juan. Ne-am imbarcat in feribotul spatios si curat si am inceput calatoria timp de o ora, spre orasul istoric si turistic situat doar la cativa pasi de la ancorarea feribotului -FRIDAY HARBOR.

La coborare te intampinau taximetristii, spre a face turul insulei, microbuze sau motociclete si biciclete de inchiriat. Noi, cei 13 romani de la Nasaud, Cluj, Sighet, Sebes - Alba,  ne-am cumparat bilete si ne-am urcat intr-un microbus, cu care mai bine de o ora, am facut turul orasului. Soferul fiind un ghid bine documentat, ne-a prezentat insula cu toate caracteristicile:  geografice, istorice, culturale, economice, turistice, curiozitati si glume fel de fel.

Orasul a luat fiinta in anul 1907, are in jur de 8000 de locuitori si se intinde pe o suprafata de 50 km2, fiind cel mai mare oras din Arhipelagul San Juan si serveste ca resedinta de judet de unde se directioneaza intreaga activitate a zonei, deci si a porturilor Orcas si Lopez, care au crescut intr-o destinatie de vacanta infloritoare. Portul este guvernat de un consiliu al comisarilor, format din trei membri alesi pe termen de sase ani, care se intalnesc spre a dezbate teme de administratie, de doua ori pe luna. 

Orasul FRIDAY HARBOR este cel mai mare port public din zona si cu un mic aeroport  ce ofera un serviciu de linie aeriana limitata. Aici si-au unit gandurile muzicieni, artisti si mesteri de tot felul, fermieri agricoli si zootehnici, cu crescatorii  de vaci, capre si cai. Piata fermierilor de sambata este bine aprovizionata cu legume proaspete, fructe, branzeturi, un pahar de vin local sau o sticla de bere. Fermecatorul oras istoric al Portului de Vineri, poarta de intrare in insulele San Juan, este inundat zilnic de turisti care admira arta locala si cumpara bijuterii, carti, imbracaminte si nenumarate cadouri pentru femei realizate local.  La tot pasul  vedem cafenele cu vedere la apa,  pana la restaurante gastronomice, galerii si muzee, buticuri si teatru comunitar, un cinematograf cu doua ecrane, un centru al vietii  cultural, cu o sala mare de spectacole si o piata in aer liber, pentru concerte si adunari comunitare. Sunt multe locuri de cazare la pensiuni cu vedere spre apa sau la ferme, unde ni se ofera cele mai proaspete ingrediente locale, servim produse delicioase coapte si alte alimente gatite la fata locului si ascultam muzica excelenta, descoperind  latura creativa a orasului.

Orasul are  1015 gospodarii, mai multe scoli care fac parte din Districtul scolar Insula San Juan, doua scoli private, un liceu cu 300 de elevi, o filiala a Colegiului Skagit Valleu si o faimoasa instalatie de biologie marina sub tutela Universitatii din Settle.

Am admirat parcurile, plajele, terenurile agricole si in special cultura de levanda, deservirea exemplara din partea tuturor serviciilor comunitare, Muzeul istoric, Muzeul de arta, Muzeul balenelor, sediul turistic al balenelor.

Am petrecut o zi de vara intr-o lume noua, de unde am revenit inspirati, o lume cu aventuri romantice si bogatie de peisaje exceptionale, o zona specifica promovarii turismului, o zona plina de fermieri, muzicieni, artisti, bucatari si producatori de tot felul, un adevarat tezaur  din nord-vestul Washingtonului. 

 

Ioan Mititean.

 

 

0 comentarii9905 vizualizări27 august 2019
rss 2.0
rss 2.0