Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
O ANIVERSARE ROMANEASCA IN SEATTLE-KIRKLAND.

Avem o deosebita satisfactie cand in jurul nostru avem romani americani, prilej minunat de a ne aminti de satul natal,cu oameni minunati, ce au patruns adanc in inimile tuturor. Ne provoaca si totodata parca ne roaga sa le scoatem in fata traditiile de acasa. Romanii stabiliti aici, au deja si cetatenia americana, se bucura de toate drepturile, dar au si obligatii fata de tara care ii ocroteste si le ofera locuri de munca. Ei sunt harnici, sunt buni gospodari, dovada,  conditiile inalte de confort, dar si renumele ce-l au la locul de munca: Microsoft, Boeing, Amazoane, banci, unitati comerciale,diferite societati,iar unii si-au deschis case pentru batrani, mult solicitate tocmai pentru grija si respectul ce-l acorda persoanelor internate.

Cu toate ca aici casele sunt foarte scumpe, majoritatea s-au straduit sa-si cumpere casa si sa o amenajeze dupa bunul plac.Colaboreaza intre ei,se ajuta reciproc, se viziteaza si organizeaza diferite intruniri in duminici si sarbatori. Unitatea romaneasca de aici este savarsita prin Sfanta Biserica, prin credinta strabuna.

Se intalnesc la sfintele rugaciuni in noul locas de Inchinaciune din Seattle, o catedrala ortodoxa care aduna peste 700 enoriasi din zona, dar si in alte biserici crestine romanesti.

La o asemenea intrunire prieteneasca, am participat si noi in ziua de 31 august 2019, in familia PURAVET din Kirklan, veniti aici prin loteria vizelor, in anul 1995, din tinutul Sucevei, urmasi de-a lui Stefan cel Mare si Sfant, care si-au aniversat 33 ani de casatorie, avand ca invitati cateva familii de romani, printre care am fost si noi, mai ales ca ne cunosteam din vizitele anterioare, participand si la alte evenimente impreuna. Tatiana si Petru, mirii de acum 33 de ani, traiesc intr-un palat,unde domina florile, arbustii ornamentali, gazonul ce asteapta sa fie calcat, camere spatioase mobilate in stil romanesc, cu icoane, prosoape, carpete, poze de familie si din viata satului moldovenesc.

Cei doi copii, Tiberiu si Sebastian, sunt la casele lor, sunt bine vazuti la locul de munca, unul la primaria orasului si unul la o companie americana, dand dovada de o vointa extrema.

Tinerii de acum 33 de ani sunt dominati de cifra 3, care conform numerologiei este cifra  cea mai creativa, care inspira prietenii  si  conduce catre dezvoltarea personala a individului cu o semnificatie  puternica in religia crestina ca simbol a SFINTEI TREIMI. Nu intamplator, Tatiana si Petre sunt prezenti in viata crestin-ortodoxa, sunt rabdatori si cu o imaginatie bogata, iar cifra care aminteste de taina casatoriei lor, reprezinta renastere, deoarece Iisus s-a rugat de 3 ori in gradina Ghetsimani, inainte de a fi prins si 3 au fost martorii transfigurarii.

Totodata, este numarul renasterii, deoarece Iisus a stat pe cruce 3 zile si 3 nopti, inainte de a urca la ceruri, iar locasul de inchinaciune pe care cu regularitate il frecventeaza, poarta numele "Sfiintii Trei Ierarhi". Iata doar cateva simboluri ale evenimentului sarbatorit, ce inspira prietenii si dorinta de a te face placut in  societate, cu atitudini jucause si deschise, prin stapanirea unei doze buna de umor.

 

Ioan Mititean

0 comentarii10031 vizualizări06 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0