Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Emil Precup - in dialog cu astristii rebrisoreni.

Printre carturarii de mare cuprindere  care au rasarit din solul fertil al comunei Rebrisoara, patria Muresenilor, se afla si EMIL PRECUP, fiul preotului Anton Precup, la origine chiuzan, ce s-a remarcat atat prin slujirea  cu competenta a Sfintei Liturghii dar si prin activitatea culturala in cadrul comunei, fiind un bun  educator  al obstei satului. Din respect pentru vasta sa activitate culturala, Caminul cultural din  localitate ii poarta numele. Exemplul sau de bun organizator, indrumator cultural si slujitor  al presei si cartii a fost preluat de fiul sau prof. dr Emil Precup, omul care  intreaga sa viata si-a inchinat-o scolii si cartii.

A absolvit Liceul graniceresc din Nasaud, luindu-si bacalauratul in anul 1906, continuindu-si   studile la Universitatea clujeana respectiv facultatea de litere - filozofie si romana -germana. Isi desavirseste studiile la Universitatea din Leipzig si doctoratul la Cluj cu teza: " Lirica lui Schiller, studiu critic tiparit dupa cativa ani la Arad. Debuteaza in cariera didactica la Scoala de fete din Sibiu, scoala patronata de ASTRA , Societatea Culturala ce i-a fost toata viata in suflet. In interesul invatamantului este transferat la Liceul nasaudean, devenind coleg cu renumitii sai profesori, unde lucreaza cu aceeasi daruire si pasiune timp de 6 ani, ridicind calitatea invatamantului.

In anul 1919, Consiliul Dirigent din Sibiu il numeste director al liceului Petru Maior  din Gherla , unde preda pina in anul 1940,unde a lucrat timp de 21 de ani orientind  invatamantul  intr-o directie a modernizarii si calitatii. A dat importanta anuarelor scolare, a coordonat  revista scolara "Scanteia ", Societatea de lectura "Ion Creanga" cit  si Societatea literara "Gh Lazar" pentru elevii interni . Desfasoara o vasta activitate culturala la nivelul orasului prin ASTRA si Casina romana. A predat o perioada si la Bucuresti la Liceul N.Kretzulescu, unde a indeplinit si functia de consultant al  ministrului in probleme de activitate extrascolara. Revine la Cluj ca inspector scolar regional, de unde se lasa la vatra, impacat  asa cum spunea Goethe   "ca a facut tot binele de care a fost in stare, prin orice mijloace, in orice fel , in toate locurile posibile , oricand, oricui, atata vreme cit a putut".

Emil Precup a fost un bun patriot , activind in Forumul National pentru Unire , fiind totodata autor si coautor de manuale scolare pentru scolile din Transilvania  precum si zeci de lucrari tiparite ca de exemplu : Viata si opera lui Ion Creanga , Dor si jale, colectie de poezii populare, Gherla in revolutie, "Pastoritul in Muntii Rodnei," peste 50 de studii si articole publicate in reviste si ziare, 11 monografii, Colectii de folclor din Ardeal si Banat ,romanul intim "Povestea unei vieti". Au ramas in manuscris in arhiva liceului din Gherla zeci de conferinte, portrete, caracterizari de scriitori, profesori si colaboratori. Neinchipuit cit de multa rivna, truda si realizari a ascuns chipul   modest al acestui profesor cum foarte bine spunea ginerele sau renumitul carturat de pe Valea Ilvelor  Olisim Filipoiu, stabilit la Cluj.

Avind in vedere personalitatea  carturarului rebrisorean, ASTRA Rebrisoara, lider LEON CATARIG, omul ce se implica in viata satului pe baza de voluntariat mai mult decat un salariat al culturii, a organizat marti 19 noiembrie 2019, incepind cu ora 14.00  o intalnire  a astristilor  cu opera renumitului carturar  al satului -prof. dr. Emil Precup. A fost prezent ca de fiecare data viceprimarul  Moldovan Nicolae care da valoare istoriei locale si doreste ridicarea satului prin cultura. Au fost prezenti scriitori si astristi din Nasaud, Bistrita, Valea Birgaielor, Nepos, Lesu dornici de a  cunoaste,  de a se implica,oameni care nu lasa sa treaca o zi fara sa vada, fara sa auda sau fara sa citeasca ceva frumos. Liderul astrist Leon Catarig a prezentat o informare privitoare la opera consateanului sau venind cu completari  domnii - jurnalist Marius Chiuzan , Mircea Darosi, Nicolae Lup, Cornel Burduhos, Valer Petrehus, Pavel Stirbu, Mihai Biltag, Lucretia Mititean, Floarea Ples , Ioan Seni si Ioan Mititean care a propus ca la 150 de ani de la nastere sau 50 de ani de la moarte sa fixeze o placa pe casa unde s-a nascut si a copilarit   Emil  Precup asa cum a facut atitea in cadrul comunei-placa generalului Onisor Circu, dr. Vasile Lupu, placa pe Casa Muresenilor, placa prof.Stefan Lupu si sa speram ca va primi sprijinul factorilor de decizie  din  comuna asa dupa cum a promis viceprimarul comunei, membru al Astrei alaturi de alti fii ai satului  doamna  dr. stomatolog Seni din Bistrita, doamna Claudia Talpos o veche astrista, care a sprijinit Asociatia in anii cind  era consilier al primariei Nasaud, care vine cu propunerea de a atrage in Asociatie cit mai multi tineri cu  zambete la feresatra sufletului, ce iti  arata ca inima este acasa. Birgaoanii- Pavel Stirbu,Mihai Biltag,Georgica Muresan au venit cu ganduri bune , schimb de idei  pe linie muzeistica, de cercetare  si scoatere la viata a unor personalitati locale cum a fost zilele trecute la 14 noiembrie 2019, cind la Josenii Birgaului  s-a dezvelit placa scriitorului Ion Oarcasu. Scriitoarea dr. Elisabeta Scurtu  din Bistrita,f iica a satului  a venit la intilnirea cu consateanul sau Emil Precup  cu o noutate editoriala" Nu mai sunt locuri in rai " a doua carte prezentata in mediul astrist de la Rebrisoara., editata la  ECREATOR, Baia Mare

       A fost la Rebrisoara o zi a cartii ,o zi  a istoriei locale   dovedind ca scrisul a fost si a ramas dragoste vietii astriste. 


  Ioan Mititean

 

0 comentarii7399 vizualizări21 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0