Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Joi 28 Martie 2024 - 14587
Startup-ul .lumen creeaza la nivel global primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevazatorilor.

Startup-ul .lumen (dotLumen) a creat, de curand, primii ochelari inovativi pentru nevazatori, cu un sistem de tehnologie asistiva care abordeaza mobilitatea persoanelor nevazatoare. Dupa ani de munca in sfera cercetarii interdisciplinare la un inalt nivel de performanta si realizata in beneficiul comunitatii, fondatorii .lumen ofera o solutie persoanelor nevazatoare cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie.

 "Exista peste 40 de milioane de nevazatori in lume si, cu toate progresele tehnologice, atunci cand vine vorba de mobilitatea lor, singurele solutii disponibile raman cainele ghid si bastonul pentru nevazatori. Cainele ghid este vazut, in unanimitate, ca o solutie utila: el poate ghida un nevazator in siguranta, il poate orienta, poate intelege informatia contextual - de exemplu este in masura sa il conduca la un scaun liber. Insa costurile antrenamentului sunt substantiale (pana la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate si intretinere limiteaza accesul la o asemenea solutie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevazatori si doar 20.000 de caini ghid in lume. Am considerat fundamentala nevoia crearii unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui caine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar", declara Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen. 

.lumen vine cu o solutie tehnologica scalabila si cu disponibilitate crescuta care reproduce principalele caracteristici ale unui caine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligenta artificiala si robotica intr-o pereche de ochelari.

Ochelarii inovativi pentru nevazatori se inscriu in seria unor reusite notabile, recunoscute pe plan national si international, ceea ce denota calitatea si inalta performanta a produsului.

Varianta industriala a acestuia urmeaza sa fie lansata in perioada imediat urmatoare. Planul .lumen urmareste o integrare completa a componentelor sistemului la nivelul de pre-productie, pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2021. Ulterior, productia si distributia vor incepe in a doua jumatate a anului 2021.

.lumen testeaza continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevazatoare din Romania si din strainatate. Se estimeaza ca peste 2000 de teste vor mai fi realizate pana la sfarsitul primului trimestru al anului urmator.

Investii majore in realizarea ochelarilor inovativi pentru nevazatori

".lumen reprezinta un startup romanesc si dispune de o evolutie marcanta intr-o scurta perioada de timp. Impactul social al companiei este determinat si de faptul ca suntem aliniati cu obiectivele de dezvoltare durabila ONU si suntem pozitionati ca singura solutie integrata pentru nevazatori, care vizeaza sectorul mobilitatii. Este important sa intelegem ca acesti ochelari inovativi ofera posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai buna mobilitate in societate, acces mai facil la educatie de calitate, posibilitatea dobandirii unui loc de munca mai bun, o viata mai activa in comunitate si o mai buna integrare in societate" declara Mihai Ivascu, Chairman of the Board .lumen, CEO & Fondator M3 Holdings: Moneymailme, M3 Payments si Modex.

In ultimul an, .lumen a atras investitii de peste 1 milion de euro. In acest fel, organizatia si-a triplat dimensiunea echipei in raport cu luna mai si estimeaza o crestere la peste 100 angajati pana la sfarsitul anului 2021.

Avantajele produsului

Utilitatea practica a acestui produs inovator se raporteaza la mai multe aspecte:

1. Intelege contextual lumea, cum arata, ce reprezinta fiecare obiect si cum se misca, unde este sigur sa se deplaseze o persoana nevazatoare si unde nu, asa cum ar face un individ capabil sa vada;

 2. Proceseaza si stocheaza informatiile intern si calculeaza modul in care utilizatorul poate interactiona cu lumea din punct de vedere contextual;

3. Transfera informatiile relevante, folosind indicatii haptice si auditive.

Cercetare de performanta indelungata, cu peste 30 specialisti implicati

Echipa .lumen este formata din specialisti de inalta calificare, cercetatori consacrati, profesori, doctori, in domenii precum: inginerie, stiinta calculatoarelor, electronica, studiile persoanelor cu dizabilitati, design industrial, testare si altele. Experienta vasta a cercetatorilor, cumulata cu dinamismul si energia celor mai remarcabile minti, constituie unul dintre punctele forte ale .lumen.

"Acest startup s-a maturizat rapid prin aportul celor peste 30 de profesionisti din domenii complementare precum: mecatronica, robotica, tehnologie industriala, fiziologie, psihologie, business development sau, in unele cazuri, domenii pe care a trebuit sa le inventam chiar noi. Cu fiecare iteratie am cercetat, proiectat, testat si validat fiecare componenta a sistemului, de la elementele functionale, pana la cele care implica ergonomia sau utilizarea etica si ecologica a resurselor. Ne-am propus sa proiectam nu doar o solutie pentru nevazatori, ci tocmai cea mai buna solutie posibila, una care sa ofere cea mai performanta tehnologie, respectiv incredere, sustenabilitate si suport pe termen lung", declara dr. ing. Gabriel Chindris, CTO .lumen, Conferentiar Universitar la Departamentul de Electronica Aplicata al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Povestea .lumen

.lumen a inceput ca un proiect de cercetare la sfarsitul anului 2018, fiind un raspuns la nevoia si provocarea de a ajuta persoanele cu deficiente de vedere.

Startup-ul a fost fondat de catre Cornel Amariei, un inventator de prestigiu, alaturi de dr. Gabriel Chindris, cercetator universitar in domeniul ingineriei electronice si Mihai Ivascu, CEO si Fondator M3 Holdings.

Cornel Amariei este autor si antreprenor nascut in Romania. El a activat ca "Head of Innovation" intr-o mare companie din industria automobilelor si este "Standout Member" in primul "Forbes 30 under 30 Europe". Este primul roman care a castigat prestigiosul premiu "Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI", dobandit anterior si de personalitati remarcabile ale lumii precum JFK si Elvis Presley.

Gabriel Chindris, specialist de referinta in domeniului tehnologiei electronice, este fondatorul unui grup de cercetare si dezvoltare in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, proiectand zeci de prototipuri si produse pentru multiple segmente tehnologice ale electronicii din urmatoarele industrii: automobile, bunuri de larg consum, sisteme industriale sau chiar domeniul explorarii spatiale.

Gabriel si Cornel colaboreaza inca din anul 2016, construind impreuna peste 50 de proiecte avansate pentru industria automobilelor.

Cornel Amariei s-a nascut intr-o familie in care ambii parinti au un handicap locomotor avansat, fiindu-le imposibil sa se deplaseze fara ajutor. Crescand intr-o astfel de familie, Cornel a realizat impactul dizabilitatilor asupra oamenilor. Mai apoi, constientizand ca peste 40 de milioane de oameni sunt nevazatori, el a decis sa puna bazele .lumen.

In structura de conducere s-a alaturat si Mihai Ivascu, ocupand functia de Chairman of the Bord .lumen. Mihai este si fondatorul Grupului Ingenium care angreneaza dezvoltatori de software, ingineri si directori de afaceri, cu centre la Londra, Bucuresti si Washington, fiind premiat cu "Forbes 30 under 30" si finalist al "Ernst and Young’s Entrepreneur of the Year". 

 

 

Pentru mai multe informatii accesati:

Video Produs: https://www.youtube.com/watch?v=MboTFrYJ-tc

Video Produs: https://www.youtube.com/watch?v=DxFgYLCyXUk

Website: https://www.dotlumen.com

Persoana contact: Cornel Amariei

Tel: 0756 039 520

Email: cornel@dotlumen.com

0 comentarii9394 vizualizări23 noiembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0