Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului Romaniei, Presedintelui Camerei Deputatilor, Prim-ministrului Guvernului Romaniei: In calitate de cetateni ai Romaniei, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, asociatiilor, institutiilor de cult, medicale, juridice, si de invatamant, prin acest memoriu va aducem la cunostinta faptul ca ne opunem aprobarii Legii privind organizarea si finantarea activitatii de vaccinare a populatiei in Romania.
Aceasta lege contine prevederi prin care se incalca, in mod flagrant, nenumarate drepturi ale cetatenilor romani, drepturi prevazute de Codul Civil, Constitutia Romaniei, Legea drepturilor pacientului, Codul de deontologie medicala al Colegiului Medicilor din Romania, tratate si conventii europene si internationale, la care Romania a aderat.
Vom reda cateva din aceste drepturi care se incalca prin aprobarea legii vaccinarii, in forma propusa:
1. In Romania vaccinurile sunt inregistrate ca medicamente la Agentia Nationala a Medicamentului, deci se supun aceluiasi regim juridic si de practica medicala.
Vaccinarea este o interventie medicala, conform art. 1 pct. d) din Legea nr.46/2003, care spune:
"Prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic, preventiv, terapeutic ori de reabilitare;"
Conform Legii Drepturilor Pacientului si Codului de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania, nici un act medical nu poate avea loc fara consimtamantul pacientului:
Legea 46/2003 (Legea Drepturilor Pacientului) art.13: "Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala, asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului."
Deci, vaccinarea fiind un act medical, cetatenii romani au dreptul sa o refuze.
2. Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania art. 11:
"(1) Nici o interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza.
(2) In aceleasi conditii, consimtamantul se poate retrage in orice moment de catre persoana vizata."
3. Proiectul de lege, prin plasarea binelui societatii inaintea binelui fiintei umane, incalca art. 4 din Codul de Deontologie Medicala, care spune:
"In toate deciziile cu caracter medical, medicul va trebui sa se asigure ca interesul si binele fiintei umane prevaleaza interesului societatii ori al stiintei."
4. Vaccinarea obligatorie de masa incalca art. 5 din Codul de Deontologie Medicala, care stipuleaza tratarea individuala a fiecarui caz:
"Medicul trebuie sa depuna toate diligentele si sa se asigure ca decizia profesionala pe care o ia sau interventia cu caracter medical respecta normele si obligatiile profesionale si regulile de conduita specifice cazului respectiv."
5. Acest proiect de lege incalca independenta profesionala a medicului, stipulata in art. 6 al Codului, care precizeaza:
" Medicul este dator sa isi apere independenta profesionala, fiind interzisa orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale de ratiuni de rentabilitate economica sau de ordin administrativ."
6. Acest proiect de lege incalca art. 8 al Codului, care stipuleaza ca pacientul trebuie sa beneficieze de maximum de garantii in raport cu situatiile concrete; adica, in conditiile in care exista un risc, nimeni nu poate fi obligat sa si-l asume impotriva vointei sale;
7. Acest proiect de lege incalca, prin "acordul prezumat" cu privire la vaccinare, stipulate la art. 21 (3), art.14 din Cod, care spune:
(1) "Medicul va solicita si va primi consimtamantul numai dupa ce, in prealabil, persoana respectiva sau cea indreptatita sa isi dea acordul cu privire la interventia medicala a primit informatii adecvate in privinta scopului si naturii interventiei, precum si in privinta consecintelor si a riscurilor previzibile si in general acceptate de societatea medicala.
(2) Pe cat posibil, medicul va urmari ca informarea sa fie adecvata si raportata persoanei care urmeaza sa isi manifeste consimtamantul."
8. Acest proiect de lege incalca si Constitutia Romaniei, art. 22, 26 si 53:
1) In conditiile in care vaccinarea devine obligatorie, aceasta poate fi asimilata atingerii dreptului la viata si integritate fizica si psihica daca produce patologie fizica, psihica sau deces, precum si torturii daca se efectueaza impotriva voii cuiva, contravenind art. 22 care stipuleaza:
Art. 22:
"(1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
(2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant."
2) Obligativitatea vaccinarii incalca dreptul persoanei fizice de a dispune de ea insasi, drept consfintit de art. 26.
Art. 26:
"(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri."
3 ) Proiectul de lege privind vaccinarea aduce restrangerea unor drepturi si libertati, asa cum au fost discutate anterior, desi art. 53 din Constitutie arata clar conditiile particulare in care acest lucru poate fi facut. Mentionam ca proiectul de lege privind vaccinarea nu se adreseaza unor situatii de pericol iminent ci, dimpotriva, dupa cum mentioneaza art. 1 (1) "...pe durata vietii...", deci se situeaza cu totul in afara cadrului constitutional stipulat de art. 53, care spune:
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau libertatii."
9. Implementarea obligativitatii vaccinarii prin amenintarea de a restrange accesul la educatie al copiilor nevaccinati incalca un alt drept fundamental garantat fiecarui cetatean roman, prin Constitutia tarii.
Art. 32 al. 1 din Constitutia Romaniei prevede:
"Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.’’
10. Vaccinarea obligatorie, cu amenzi, ostracizare, procese sau pedeapsa cu inchisoarea pentru nerespectare, contravine Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, fiind o incalcare a demnitatii umane si protectiei integritatii corporale.
Conform deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului din 2002, "ca tratament medical involuntar, vaccinarea obligatorie intra in coliziune cu dreptul la viata privata garantat de articolul 8 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale"
11. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la art. 3, prevede:
"Dreptul la integritatea persoanei Orice persoana are dreptul la respectarea integritatii sale fizice si mentale.
In domeniile medicinei si biologiei, trebuie respectate in special: (a) consimtamantul liber si informat al persoanei in cauza, in conformitate cu procedurile prevazute de lege."
12. Potrivit art. 67 din Noul Cod Civil "nici o persoana nu poate fi supusa experientelor, testelor, prelevarilor, tratamentelor sau altor interventii in scop terapeutic ori in scop de cercetare stiintifica decat in cazurile si in conditiile expres si limitativ prevazute de lege.’’
Ori legea in vigoare nu prevede obligativitatea efectuarii acestei interventii medicale care este vaccinul, ci, dimpotriva, prevede dreptul de a accepta sau refuza o interventie medicala (art 13 din Legea 46/2003 si art. 67
NCC).
13. Conform art.23 al.1 din Constitutia Romaniei, "Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile.’’ Actul vaccinarii impus de legea propusa constituie o constrangere a vointei si libertatii persoanei.
14. Conform art. 22 al.1 din Constitutia Romaniei "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate .’’
Actul vaccinarii reprezinta un act medical preventiv, facultativ, fara sa existe o garantie suficienta si rezonabila impotriva riscurilor sau reactiilor adverse ale acestuia, existand posibilitatea reala pentru persoana careia i se administreaza sa i se puna in pericol viata, sanatatea si integritatea fizica sau psihica. Prin obligativitatea vaccinarii, acest drept fundamental garantat de Constitutie (la viata, integritate fizica si psihica) este incalcat. Nu s-ar pune problema acestei incalcari daca nu ar exista LIPSA TOTALA A UNEI GARANTII SUFICIENTE SI REZONABILE IMPOTRIVA RISCURILOR.
15. Conform art. 26 al. 1 si 2 din constitutie:
" (1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.’’
Se incalca principiul constitutional al dreptului persoanei de a dispune de ea insasi, deoarece actul vaccinarii constituie o ingerinta nelegala in viata intima si privata a familiei, in masura in care nu exista un acord prealabil efectuarii acestuia.
16. Conform art. 29 al. 1 si 2 din Constitutia Romaniei:
" 1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. (…)
(2) Libertatea constiintei este garantata; (…)
Prin aceasta lege se incalca dreptul libertatii constiintei. De asemeni, cetatenii au dreptul sa refuze vaccinul din motive religioase sau de religie.
Crestini fiind, romanii se considera creatie a lui Dumnezeu si ei pot refuza sa li se introduca in corp substantele continute de vaccinuri.
Ne putem referi ca exemplu la celule din fetusi avortati. Crestinii stiu ca avortul inseamna uciderea unei fiinte umane, ori, sub nicio forma acestia nu pot accepta introducerea in corp a acestor celule provenite din copii ucisi.
17. Conform art. 34 al. 1 din Constitutia Romaniei, "Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.’’
Art. 49 al.1 din Constitutie prevede: "Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in respectarea drepturilor lor.’’
Aceasta lege incalca dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la protectie al copiilor si tinerilor, asa cum sunt prevazute in aceste articole din Constitutie.
Statul roman nu prezinta nici o garantie ca, prin administrarea unui anumit tip de vaccin, unei persoane nu i se pune in pericol viata si sanatatea (integritatea fizica sau psihica).
Trebuie sa tinem cont de doua aspecte legate de vaccin:
- administrarea lui nu garanteaza necontactarea bolii respective - a se vedea in acest sens si explicatiile oferite de sistemul medical dupa fiecare drama produsa ca urmare a unui vaccin (de ex. cazul fetitei decedate in judetul Suceava in anul 2012 sau al sugarului paralizat in Slatina in anul 2011)
- riscurile si reactiile adverse pe care le presupune sunt mentionate in chiar prospectul vaccinului, dar si in nenumarate studii medicale de specialitate, devenite publice odata cu mediatizarea cazurilor frecvente de producere a reactiilor adverse si a riscurilor mentionate
18. Art. 53 al. 1 si 2 din Constitutia Romaniei prevede:
"(1) Exercitarea unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.’’
Se incalca aceste prevederi, deoarece nu sunt indeplinite conditiile pentru incidenta unor constrangeri. Obligativitatea efectuarii vaccinurilor nu se impune decat pentru cazurile enumerate expres de Constitutie, si anume: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru destul de grav.
19. Legea vaccinarii propusa spre aprobare incalca urmatoarele dispozitii legale din Legea nr. 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii:
- art. 374 al. 3 potrivit caruia hotararile ce au caracter medical vor fi luate avandu-se in vedere interesul si drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea intre pacienti, respectarea demnitatii umane, principiile eticii si deontologiei medicale, grija fata de
sanatatea pacientului si sanatatea public;
- art. 376 potrivit caruia, cu exceptia cazurilor de forta majora, de urgenta ori cand pacientul sau reprezentantii legali ori numiti ai acestuia sunt in imposibilitate de a-si exprima vointa sau consimtamantul, medicul actioneaza respectand vointa pacientului si dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o interventie medicala;
- art. 649 potrivit cu care, pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor al. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris;
- art. 650 si art. 651 potrivit caruia medicul curant, asistentul medical raspund atunci cand nu obtin consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia;
20. Art. 22 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative este desconsiderat, astfel are loc incalcarea:
- prevederilor art. 3, art. 12, art. 18, art. 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului privitoare la dreptul la viata si libertate, dreptul la protectia vietii personale si de familie impotriva oricaror imixtiuni arbitrare, dreptul la libertatea gandirii, de constiinta si de religie dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii;
- dispozitiilor art. 6, art. 12 , art. 14, art. 16 si art. 19 din Conventia cu privire la Drepturile Copilului referitoare la dreptul inerent la viata, dreptul la libertatea de opinie, dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie, dreptul la protectia copilului impotriva oricaror forme de violente si vatamari;
- dispozitiilor art. 2, art. 5, art. 8, art. 9, art. 10 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale referitoare la dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la respectarea vietii private si de familie, dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie
si dreptul la libertatea de exprimare;
- prevederilor art. 2, Art. 3, art. 6, art. 7, art. 10, art. 11, art. 24 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la dreptul la viata, dreptul la integritatea persoanei, dreptul la libertate, dreptul la respectarea vietii private si de familie, dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie, dreptul la libertatea de exprimare, drepturile speciale ale copilului.
- prevederilor art. 2, art. 3 si art. 6 din Tratatul privind Uniunea Europeana referitoare la respectarea libertatilor si drepturilor omului, protectia speciala a drepturilor copilului.
Acest act normativ contravine, de asemenea, si prevederilor art. 9, art. 17 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene referitoare la protectia sanatatii umane si dreptul la respectarea statutului, identitatii religioase si confesionale a bisericilor, asociatiilor si comunitatilor crestine.
Initiator,
Asociatia Platforma Civica Impreuna prin Presedinte MIHAI GHEORGHIU
* Atasam dovada sustinerii demersului de catre aproximativ 31000 de cetateni romani, prin intermediul petitiei online
* Atasam lista altor semnatari, sustinatori ai memoriului Link-ul petitiei online, initiata de catre doamna Valerica Tudorache.
https://campaniamea.declic.ro/petitions/impotriva-legi-vaccinari-obligatorii-a-copiilor-si-adultilor-din-romania
Lista persoanelor sustinatoare ale memoriului:
1. Mircea Puscasu, medic, reprezentant Asociatia Europa Veche
2. Marcel Balatchi, avocat, reprezentantAsociatia Pro Vita Bucovina
3. Gabriel Apreutesei, jurnalist, presedinte al Asociatiei Strajerii Ortodoxiei
4. George Alexander, scriitor, presedinte Asociatia pentru Protectia Copiilor si a Familiei "George Alexander’’
5. Cornel Constantin - Fundatia Pentru Oameni
6. Alexandru Mazarache - Asociatia Cele Cinci Puncte Cardinale
7. Nadia Puscasu - Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni
8. Constantin Barariu - Asociatia Bucovina Profunda
9. Cojocar Justinian Remus - Asociatia Culturala "Sfantul Mitropolit Dosotei’’
10. Dan Ciprian Grajdeanu - Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta
11. George Daniel Stoian - Asociatia Pro Decizii Informate
12. Calin Aida - presedinte Asociatia pentru Elevarea Femeii
13. Marin Alina Mihaela, asistent medical generalist - Asociatia Femilor Crestin-ortodoxe din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei
14. Mihaela Mihordea - medic, vicepresedinte A.P.O.R. (Asociatia Parinti pentru Ora de Religie) Suceava
15. Milea Mihail, preot, presedintele Fundatiei Sfantul Sava Buzau
16. Calin Gheorghe Marincus
17. Pompiliu Diplan
18. Florin Popa- presedinte fundatia The Good Samaritan-SUA
19. Valerica Tudorache - initiator petitie online impotriva aprobarii legii vaccinarii obligatorii
20. Catalin Ioan Berenghi - presedinte partidul D.A.C.
21. Grupul "Cunoaste Riscurile’’
22. Grupul Pro Reintregirea Familiei - Simona Clopotel
23. Dragos Croitoru - pastor Biserica Filadelfia din Aachen
24. Camelia Smicala Jalaskoski - medic
25. Marcel Popa- medic
26. Samuel Popa- cercetator stiintific- Citizens Memorial Hospital-Bolivar,Missouri
27. Bilea Petru Virgil - medic
28. Valeriu Gavrilovici - medic
29. Paculea Carmen - medic
30. Campean Cristina Daniela - medic
31. Grigore Adriana - asistent medical
32. Alida Silvia Cotuna- medic pediatru
33. Zarnovean Florentina Gerogeta - asistent medical
34. Lidia Cristea chimist, cercetator principal II
35. Olteanu Iulia - chimist
36. Herghelegiu Celimena - farmacist
37. Sacrieru Ana Corina - avocat
38. Buzgar Adriana Lucia - avocat
39. Negrea Ioachim Cristian - consilier juridic
40. Matau Camelia - jurist
41. Dulgheru Alin-Florentin - jurist
42. Ion Adrian Mirica - preot
43. Ioan Emilian Raza - preot Cluj Napoca
44. Manea Vasile - preot
45. Macovei Gabriel - preot Brosteni-Vrancea
46. Bratie Horatiu - preot Naruja
47. Nicolae Potop - preot Vintileasca
48. Bratu Petrica - preot Valea Sarii
49. Moisei Stean - preot
50. Paul Lupu - preot
51. Nerghes Dorel - preot
52. Moisei Stefan - preot
53. Ioan Popa -pastor, biserica Eben Ezer
54. Popa Nicoleta - profesor religie
55. Mihaela Guranda - lector universitar dr. la AFA Brasov, psiholog
56. Toader Ionela Stefania - professor invatamant prescolar Brasov
57. Nicolau Consuela - educator
58. Ionita Timis- profesor
59. Adina Tocai- asistent social
60. Macovei Georgiana Alisa - invatator
61. Stefanescu Ion - profesor universitar
62. Sandi Elena - profesor
63. Priscornic Dan - profesor canto
64. Herghelegiu Florin Daniel - profesor
65. Sacrieru Razvan Sorin - profesor Focsani
66. Rebedea Elena - profesor invatamant primar
67. Bratie Ruxandra - profesor
68. Gavrila Ofelia - profesor
69. Manea Roxana Florentina - profesor Adjud
70. Giulan Nicoleta Iulia - profesor Pitesti
71. Potop Veronica - profesor invatamant prescolar
72. Dragu Stanica - profesor invatamant primar
73. Mirica Alina Maria - profesor
74. Moisei Ramona Elena - profesor
75. Bratu Adriana - profesor
76. Popa Nicoleta - profesor religie
77. Vilcu Mihaela - profesor
78. Alexandru Amalia Narcisa - profesor invatamant primar
79. Mandroiu Claudia - inspector specialist D.G.A.S.P.C.
80. Cristi Irimia - jurnalist
0 comentarii | 1736 vizualizări | 06 martie 2020 |