Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Aprilie 2024 - 14587
"Obiecte de cult din secolul al- XIII-lea".

Sub egida Complexului Muzeal Bistrita - Nasaud, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna, deschide joi, 22 aprilie 2021, expozitia temporara "Obiecte de cult din secolul al- XIII-lea". Dedicat Invierii Domnului, evenimentul aduce in atentia publicului vizitator obiecte de cult provenite din vechea Bazilica Dominicana din Rodna, distrusa in mare parte chiar in ziua de Paste a anului 1241, in timpul marii invazii a tatarilor. Istoria bisericii medievale din Rodna se leaga de cea a localitatii care, in secolul al XIII-lea, era un important centru minier de exploatare a argintului, situat pe domeniul reginei si populat cu colonisti germani. Cu toate acestea, reperele documentare cu privire la lacasul de cult sunt relativ sarace, alcatuite din cateva mentiuni in izvoarele vremii la care se adauga relatarile din perioada administratiei habsburgice si documentele vizuale din prima jumatate a secolului al XIX -lea.

In expozitie se regasesc obiecte de cult aflate in patrimoniul sectiei muzele care, printr-o combinatie expresiva, recreaza universul liturgic local menit sa dainuie peste veacuri: Sfantul Potir, acoperamantul pentru Sfanta Taina, cadelnita, sfesnicul pentru masa din altar, candela pentru untdelemn, lingurita pentru impartasanie, crucea cu postament, caldarusa pentru aghiasma si alte obiecte utilizate in timpul ritualurilor bisericesti (dulapiorul pt pastrat tamaie, pernita pentru spovedanie, etc.)

Ca o intregire fireasca, expozitia prezinta si cateva icoane pastrate in colectia Muzeului Etnografic si al Mineritului Rodna, care refac "Drumul Crucii".

Va invitam ca in aceasta perioada plina de sens, simbol si semnificatii sa redescoperiti alaturi de noi o parte din spiritualitatea atemporala a tinutului rodnean, asa cum este pastrata si conservata in cadrul sectiei muzeale.

Expozitia "Obiecte de cult din secolul al- XIII-lea" va fi deschisa publicului vizitator in perioada 22 aprilie -20 mai 2021. Responsabil proiect expozitional, muzeograf Floare Grapini.

 

 

Va asteptam cu drag !

Manager, Alexandru Gavrilas

 

0 comentarii3038 vizualizări20 aprilie 2021




rss 2.0
rss 2.0