Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
FLORI DE MAI ASTRISTE LA EDITA a X-a.

Asociatinea Transilvana nasaudeana, presedinte Floarea Ples, continua firul traditiilor culturale pentru petrecerea intr-un mod placut a timpului liber de catre membrii astristi  din urbea de pe malul Somesului, instaurand armonia, respectul pentru adevar, frumos si traditiile strabune, printr-o permanenta stralucire a cartii si a unui spirit elevat. Astfel, vineri, 21 mai, de ziua Sfintilor Constantin si Elena, Muzeul Graniceresc a gazduit Editia a X-a a unei manifestari astriste, ce simbolizeaza tinerete si incantare, asanare morala si inaltarea astristilor prin cultura si  cointeresare la inaltimea intelepciunii. A fost o actiune eleganta, ca de obicei la Nasaud, intr-o stransa colaborare cu Muzeul, Liga Scriitorilor, Casa de Cultura si Organizatia femeilor   solidare, organisme ce au un scop comun si o consistenta stralucire  a cuvantului si cantului.

  Activitate dedicata celui mai frumos anotimp - primavara, simbolul tineretii, cu identitatea iubirii, tematica cartii semnata de Luminita Cincea, proaspat primita in Liga Scriitorilor, carte prezentata in acest cadru de cultura aleasa si armonie, prin versuri calde, expresii cursive, naturaletea si simplitatea tonului, care tradeaza aceeasi nevoie de iubire, daruindu-si cuceririle semenilor, cu care se confrunta intr-un  joc social, solemn si sacru - Iubirea - ca cel mai frumos sentiment in masura sa uneasca sufletele  pentru totdeauna.

Luminita a fost insotita la eveniment de intreaga familie, compusa din 7 persoane: parinti, sot si copii, plus alte rude si prieteni pentru ca asa cum spunea Victor  Hugo "Cea mai mare bucurie este sa fii convins ca esti iubit." S-au mai prezentat si doua carti semnate de Ioan Mititean, una cu  obiceiuri ilvene, cu caracter etnografic si folcloric, tratand  dupa 25 de ani un festival ilvean de obiceiuri de iarna, initiat de Despartamantul ASTRA, presedinte prof. Ioan Seni, iar a doua finalizata recent la aceeasi Editura Napoca Star, dedicata unui membru astrist un OM al faptelor, medic stomatolog GH. Tr. Dascal, mecena Tarii Nasaudului si a satului natal Cristestii Ciceului, comuna Uriu, unicat in tara, fiind satul cu cele mai multe monumente, in numar de 11, popularizat pe plan national si nu numai, iar in total a ridicat pe soclu 42 de  monumente din propriul buzunar in localitatile: Maieru, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Lesu, Rebrisoara, Nasaud, Cosbuc, Beclean, Cristestii Ciceului, Dej, Gherla, Lechinta, Nuseni, Zagra, Miercurea - Ciuc, Sighet, Chiuiesti (judetul  Cluj), Vatra Dornei, Botosani. O sa vedem cum este onorat Gh. Tr.  Dascal pentru faptele sale,  dupa numarul de carti comandate de fiecare localitate  in care omul a investit.

  A fost o imbinare placuta a cartilor cu muzica populara, pricesnele si muzica usoara  aduse in scena de Alexandra Bindea, profesor de muzica si rapsodul popular din Salva, Bodescu Camelia,  ce locuieste in casa unde s-a nascut si a copilarit regretata artista care a adus in  zona Cantecul soferului, Maria Peter si probabil glasul ei s-a stramutat  Cameliei.

  In continuare s-a vizitat expozitia de numismatica, avand ca tematica Regii Romaniei, organizata de cativa bistriteni si de tanarul nasaudean Alexandru Carcu, care si-a expus aici doar o particica din comoara sa, avand in plan organizarea unei expozitii proprii de mai mare amploare.

   A fost o activitate de inalta tinuta fapt pentru care aducem sincere felicitari omului cu multe idei, transpuse in fapte, Doamna Floarea Ples, care, ar dori sa-l parafrazeze pe I.W. Goethe   "Nu e destul sa stii, trebuie sa si aplici, nu e destul sa vrei, trebuie sa si faci".


 

    Ioan Mititean

0 comentarii3108 vizualizări25 mai 2021




rss 2.0
rss 2.0