Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 18 Iunie 2021 - 14587
Proiectele ERASMUS+ se muta in spatiul virtual.

Comunicarea virtuala este singura posibilitate de a continua proiectele incepute in cadrul parteneriatelor strategice Erasmus+. In acest sens, Scoala Gimnaziala Nr.1 Bistrita a pornit in ultima intalnire transnationala de proiect spre Germania, la scoala Leonardo da Vinci Gesamtschule Huckelhoven. Proiectul, care a fost prelungit pana la finalul lunii februarie 2021, s-a incheiat cu o intalnire transnationala virtuala. Ultima intalnire, pregatita pana la cele mai mici detalii pentru perioada martie 2020, a fost contramandata, pe fondul izbucnirii epidemiei.

    Asadar, in acest an scolar, ultima intalnire de proiect a avut loc in fomat virtual si s-a desfasurat de-a lungul a trei zile.Din scoala bistriteana au participat 10 profesori si peste 60 de elevi. Tema intalnirii a fost biografiile literare. Elevii s-au raportat la studiul biografiilor literare, avand acces la materialele propuse de colegii din cinci tari: Romania, Germania, Turcia, Letonia, Italia. De asemenea, au fost realizate filme care sa surprinda viata scriitorilor selectati. Elevii din fiecare scoala s-au documentat, au conceput scenarii de filme, au regizat si au interpretat personajele.

     Prima zi a mobilitatii s-a deschis cu un cuvant de bun venit rostit de directorul scolii Leonardo da Vinci. Ghidati de colegii germani, elevii si profesorii au pornit intr-un tur virtual al scolii din Germania. Dupa aceasta vizita a spatiilor scolare, a terenurilor de sport, a spatiilor de relaxare, a fost randul elevilor din celelalte tari sa isi prezinte scoala, orasul, tara, prin intermediul filmelor realizate pe plan local. Cu acest prilej, elevii au demonstrat reale calitati in utilizarea aplicatiilor digitale si folosirea corecta si eficienta a resurselor digitale.

     Pentru ca una din prioritatile proiectului este diversitatea culturala, elevii din Germania au oferit oaspetilor un concert, un atelier culinar, o prezentare de traditii si obiceiuri. Cunostintele culturale au fost testate mai apoi printr-un concurs pentru care s-a folosit o aplicatie digitala. Elevii au primit intrebari pe tema Tipically German. Concursul a evidentiat importanta dimensiunii multiculturale in educatia elevilor.

     A doua zi a mobilitatii a fost dedicata unui workshop avand ca tema viata, opera unor prsonalitati literare, artistice, culturale sau de stiinta. Pentru a se prezenta in context international, elevii din scoala au avut activitati pregatitoare realizate cu profesori din scoala sau de la institutii de profil. Acestia s-au documentat la biblioteca scolara, au luat legatura cu specialisti din diferite institutii judetene, precum Directia Judeteana pentru Cultura Bistrita, Biblioteca Judeteana. Dupa prezentarea si discutarea filmelor, a fost lansat un brainstorming pe tema libertatii, How can BOOKS make us FREE, dezbatandu-se mai apoi concepte precum libertatea intelectuala, libertatea opiniei, a exprimarii, dreptul la educatie, capcanele dezinformarii si ale manipularii.

    Partenerii din proiectul KA 229 The Influence of Books au demonstrat ca, intr-un moment cand activitatile internationale pareau sa intre in impas, comunicarea virtuala face posibila indeplinirea tuturor obiectivelor unui proiect de parteneriat strategic. Scolile partenere au reusit astfel sa isi formeze o viziune noua si asupra felului in care sistemele educationale din tarile partenere se adapteaza pe timpul pandemiei.

    Speram ca acest proiect sa fie calea de a ne urmari in continuare realizarile, proiectele de viitor, de a ne pastra comunitatile scolare in cooperare pe parcursul urmatorilor ani scolari. Proiectele strategice isi dovedesc rolul de a conecta mediul scolar, indiferent de piedicile impuse de actualul context pandemic. Dialogul, comunicarea, toleranta, respectul pentru celelalte culturi sunt valorile pe care elevii scolii noastre le deprind prin participarea la proiectele Erasmus+.

 

Hadarau Cristina, coordonator proiect

 

 

0 comentarii1610 vizualizări15 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0